Mallorca Rondleiding

Toeristische Informatie

Als U ten noorden van de kathedraal van Mallorca (La Seu, ofwel de 'stoel' van de bisschoppen voor de inwoners van Mallorca) kijkt op de plattegrond van de stad Palma de Mallorca, dan ziet U rondom de Plaza Santa Eulalia een mengelmoes van kleine straatjes die oorspronkelijk de stad vormden. Verder weg een reeks brede boulevards, wel bekend als de Avenidas, die rondom de kleine straatjes zigzaggen omringd door hoge muren die door de Moren gebouwd werden om zo de grote stad te verdedigen in de 12e eeuw. Aan het einde van de 19e eeuw waren vele van deze muren afgebrokkeld; de enige plaats waar men nu nog deze verdedigingswerken kan bezichtigen is bij Ses Voltes, aan de Westkust van de kathedraal.

Een rivier (torrent) stroomde vroeger door het centrum van de oude stad van Palma de Mallorca, hoofdzakelijk droog gedurende het jaar maar vaak een razende vloed tijdens het regenseizoen, die vernietiging en onderstromingen veroorzaakte. In de 17e eeuw werd de rivier geleidt naar het Oosten, langs de (wal)grachten die stroomden buiten de stadsmuren. De oorspronkelijke ligging is nu bezet door La Rambla en de Passeig d´Es Born, de twee belangrijkste verkeersaders van Palma de Mallorca. De traditievolle avondwandeling (paseo) vindt plaats over de Born.

Als U Mallorca bezoekt met DoYouSpain.com, parkeer dan in de garage beneden het Parc de la Mar en flaneer door het park. In de omgeving bevinden zich hoge bolwerken zoals bijvoorbeeld het Almudaina Paleis; de kathedraal, goudkleurig en indrukwekkend bevindt zich daarachter. Het park bezit over verschillende keramiekmuren gecreëerd door oprukkende Catalaanse kunstenaars en Joan Miro, geboren in Mallorca en bovendien vele moderne beeldhouwwerken.

Als U vroeg genoeg begint, is een wandeling in Mallorca beginnend bij de verdedigingsmuren in Ses Voltes vanaf de mirador (uitkijkpunt) naast de kathedraal van Palma spectaculair. De eerste zonnestralen veranderen de bovenste siertorentjes van La Seu in een lichtgoude kleur tot aan de muren van zandsteen toe. Vanaf het Parc de la Mar, volg de Avinguda Antoni Maura voorbij de trepen van het paleis. Bij de Plaza de la Reina, begint de Passeig des Born, een brede laan met in het midden een voetgangerszone die tot aan het centrum loopt, met aan de zijkanten mooie bomen en modewinkels. Voor een nog meer spectaculaire en innige wandeling op de Born, keer dan terug naar het begin van de Avingua Antoni Maura en loop naar links naar de Plaça de la Llotja (vergeet niet een bezoek te brengen aan het mooiste Mediterraanse burgelijke gotische gebouw wanneer dit geopend is) en volg dan de Carrer de Sant Joan.

Het statige gemeentehuis in Mallorca op nº 1 is de welbekende nachtgelegenheid Abaco. Het Des Puig (El Carrer Montenegro) huis en entrée op nº 2 bezit een indrukwekkende collectie wapens en is een bezoek waard tijdens uw wandeling door Palma. Let op de façade van nº 8, daterend uit de Renaissanceperiode, en de 16e eeuwse Can Solas (Op de hoek van Carrer Sant Feliu). Bekijk de beeldgehouwen maskers bij de ingang van nº 10, ook wel bekend als Casa de Ses Carasses (El Carrer Santacilia). De kerk van San Nicolau (La Plaza del Mercat) uit de 14e eeuw staat bekend om haar zeshoekige bel.

Mallorca Facades: Mallorca Façades: De sierlijke façades van de Cases Casasayas (El Carrer Santacilia), tegenwoordig een bank en een boutique, zijn ontworpen door de Modernist (Art Nouveau) en architect Francesc Roca Simo in 1908. Het sierlijke Gran Hotel (El Carrer Santacilia) met haar zonnige albaster pracht en praal, is gebouwd tussen 1901 en 1903 door de meester in Modernisme Luis Domenech I Montaner, auteur van het in Barcelona gelegen Palau de la Musica Cata-lana. Mis niet de altijd aanwezige exposities van de beroemde Mallorcaanse impressionist Anglada Camarassa.

De Forn des Teatre (de oven van het theater; Plaça Weyler 12) is een unieke winkel die bekend staat om zijn ensaimadas (een typisch Mallorcaans pluizig gebak) en cocas (vleestaartjes). Het is vlakbij de treden die rechts naar het Theater leiden. Neem uw tijd om de neo-klassieke symmetrie van het theater te bekijken. Vanaf hier kunt U de Rambla opslenteren, om de hoek en naar links. Het is een wandeling van 15 minuten naar het begin en weer terug, door bloemen -en boekenwinkels.Vanaf de Forn des Teatre, kunt U de treden omhooggaan naar de Plaga Marques Palmer waar een overdekte galerij aan de linkerkant leidt naar de Plaza Major. Een kunstmarkt vult dit elegante neo-klassieke plein op Maandag, Vrijdag en op zaterdagmorgen tussen 10:00 en 14:00.

Wat ook een bezoek waard is, is El Aguila (El Carrer Colom), een warenhuis in een Art Nouveau gebouw. Boven een boekwinkel op de hoek zult U een interessant exemplaar vinden van Art Nouveau: de Can Forteza Rei (13 Carrer Colom) die die eigenaar, Luis Forteza Rei, ontwierp in 1909. U kunt een bezoekje nemen aan het 17e eeuwse gemeentehuis (stadshuis; El Plaça Cort) aan de Carrer Colom. De olijfboom aan de rechterkant van het plein is één van de in Mallorca zo genoemde olivos milenarios, een duizendjaar oude olijfboom en sommige zelfs ouder. De bank Caja de Baleares Sa Nostra (op de hoek van Carrer Jaime II en de Placa Cort) is gevestigd in een prachtig Art Nouveau gebouw.

Wanneer U van plan bent om uw tanden in een ensaimada te zetten, ga dan naar Ca´n Joan de S´aigo in Barrio Antiguo. Deze banketbakker, gesticht in 1700, serveert zoetigheden langer dan wie dan ook op het eiland en is bekend om zijn ensaimadas. Immense groene-glazige kroonluchters, antieke armkandelaars en mooie tafels van marmer geven deze gelegenheid een elegante status.

Één van Palma´s oudste monumenten zijn de Banys Arabs (Arabische baden) en bevinden zich in een rustig citroenbos. De prachtige kerk van het 13e eeuwse klooster van San Francesc werd gesticht door Jaime II toen zijn zoon besloot om het klooster in te gaan en zijn rechten op de troon op te geven. Fray Junipero Serra, de missionaris die San Francisco, Californië stichtte, werd hier later geschoold; zijn beeltenis staat aan de linkerkant bij de hoofdingang. Treedt de kerk en kloostergangen binnen door de studentengebouwen aan de oostkant.

De uitstekende 13e eeuwse geleerde Ramon Llull naar men beweert reed zijn paard naar de kerk van Santa Eulalia op jacht naar een getrouwde edelvrouw op wie hij verliefd was geweest in zijn jongere jaren. In 1435 werden 200 Joden tot Christenen hervormd in deze kerk nadat hun rabbijnen bedreigd werden met de brandstapel.

Ten Zuiden van de Plaza Santa Eulalia, nabij Carrer d´en Morey, is de Carrer Almudaina. De poort over deze nauwe straat was één van de ingangen naar het vroegere Moorse fort en is nu één van de weinige Moorse overblijfselen op Mallorca, samen met de Arabische Baden. In de Carre d´en Morey 9, werp een vlugge blik op de Patio Can Oleza, één van de mooiste van Palma. Op nº 5 bevindt zich de elegante façade in renaissancestijl van het Museum van Mallorca, waarin o.a Moorse kunst wordt tentoongesteld en ook bronzen prehistorische voorwerpen afkomstig uit archeologische opgravingen.

De Llotja (wisselkantoor), aan de zeekant ten westen van de Born, werd gebouwd in de 15e eeuw en werd meteen een van de meest belangrijke plekken om te handelen aan de Mediterraanse Zee. Het is ook één van de beste voorbeelden van gothische architectuur aan de Mediterraanse Zee met versierde torentjes, kantelen en steunberen om de tracering van de ramen heen en perfect gebalanceerde en gecanneleerde zuilen.

Een tip van ons…

Autohuur in Mallorca pas betalen bij het ophalen van uw auto!

Wat zeggen de klanten…

Stars Review 10 Nov 2019

Goede prijzen en bijna een nieuwe auto. Heerlijk weer en goed eten op Mallorca. We zullen jullie zeker weer de volgende keer gebruiken!