Alicante MARQ (Archeologisch Museum In Alicante)

Toeristische Informatie

Wanneer U de hal van het MARQ doorloopt en de gang naar de tentoonstellingruimtes, weergeeft een spectaculair audiovisueel programma de wonderen in de provincie van Alicante, tussen de zee en de bergen en nodigt ons uit om haar dorpen en steden te bezoeken, haar natuurwonderen, haar historische en bouwkundige erfdeel en natuurlijk haar bouwkundige rijkdom. In MARQ kunnen we de volgende ruimtes bezoeken: De Pre-historische ruimte, de Iberische ruimte, de Romeinse ruimte, de Middeleeuwse ruimte, de Moderne en Hedendaagse ruimte, de Archeologische Onderwaterruimte, de Archeologische Steden –en Archeologische Landruimte, allemaal gevestigd in een embelematisch gebouw midden in de stad van Alicante.

Met het doel om de het museum meer toegangkelijk te maken voor alle inwoners, zijn er nieuwe prijzen geintroduceerd met aanzienlijke kortingen voor jongeren in het bezit van een 'Carnet Jove', kinderen en studenten en gepensioneerden en zeker niet te vergeten dat de bezoekers een familiekaart kunnen kopen onder leiding van een gids voor maar 1,50 EUR bovenop de standaardprijs van 3 EUR.

100.000 jaar geleden
Volgens archeologische studies, gaan we voor de menselijke bezetting van het gebied Alicante terug naar het Midden-Paleozoïcum, ongeveer 100.000 jaar terug. We vinden in de eerste ruimte van het museum overblijfselen uit het prehistorische tijdperk en de toch wordt beeindigd in de Oosterse periode. Vele van de tentoongestelde voorwerpen worden begeleidt door tekeningen van hun ontwikkeling en de reden van hun bestaan. Deze ruimte beschikt bovendien over interactieve faciliteiten waar men informatie kan opvragen over de archeologische opgravingen.

Iberische Ruimte
In ons volgende bezoek ontdekken we de Iberische cultuur, waar de ecomische, sociale en religieuze aspecten van de stad Alicante ter sprake komen. Twee-handige bekers, keramiek en decoratievoorwerpen, zowel als terracotta's van vrouwelijke hoofden zijn sporen van deze cultuur die indruk achterliet in deze landen.

De Romeinen
De Romeinse ruimte is gewijdt aan het Mare Nostrum, een ruimte verdeeld in drie gedeeltes. Het eerste gedeelte behandelt de eerste dagen van de Romeinse aanwezigheid in wat tegenwoordig de provincie van Alicante is. De tweede ruimte is gewijdt aan de culturele, economische en sociale manifestaties van het Romeinse Rijk. In dit gebied wordt er een enorme audiovisuele film afgespeeld op twee grote schermen die verscheidene scenes laten zien van de Romeinse stad Lucentum. Aan het eind van de overheersing, verdwijnt het Romeinse Rijk en heerst het Christendom als enige dominante geloofsovertuiging.

Middeleeuwen
De archeologische overblijfselen die hier tentoongesteld worden laten zien hoe de inwoners van deze tijdperken zichzelf integreerden in de tijden waar twee grote beschavingen oprukten, de Islam en het feodale system.

Meer dan 300 voorwerpen en munten daterend voor de 15e eeuw zijn tentoongesteld in deze ruimte en geeft zo een goed beeld van het dagelijkse leven van man en vrouw in de Middeleeuwen. Verder vinden we ook keramiek en landbouwwerktuigen, kroonluchters en nog veel meer unieke voorwerpen waaronder voorwerpen die het irrigatiesysteem mogelijk maakte, wat zo belangrijk was in dit tijdperk.

Moderne en Hedendaagse Ruimte
De lange periode tussen 1500 en 1932 bevindt zich in de Moderne en Hedendaagse ruimte waar meer dan 300 voorwerpen zijn tentoongesteld gerelateerd met de politieke, sociale, economische en culturele wereld van Alicante gedurende die periode. Huldebewijzen aan de Spaanse koningen – muntsoorten die de ontwikkeling van het Spaanse koninkrijk door de geschiedenis heen laten zien – en vele andere voorwerpen geven een algemeen beeld van het Spaanse koninkrijk (1500-1808) en de constitutionele regering (1808-1874).

De ontwikkeling aan het einde van de 19e eeuw en aan het begin van de 20e eeuw wordt gepresenteerd via een audiovisuele film en ook in een tentoonstelling van de culturele stromen in deze periode in Alicante, waar het Modernisme in de schijnwerpers staat.

De zeevaart heeft ook haar plek in het MARQ, vooral in de Archeologische Maritieme Ruimte, die U voorstelt om naar vorige eeuwen te reizen. De hypothetische reconstructie van een gestolen Romeins vaartuig gevonden in een meer en de betrouwbare reconstructie van een gezonken schip in de 5e eeuw voor Christus laten zien hoe een maritieme archeologische opgraving in zijn werk gaat.

Een hypothetische opgraving
In een aantrekkelijke omgeving van 2.400 jaar geleden is een hypothetische opgraving tentoongesteld in een wijk van Alicante. Ook worden er 14 verschillende fases van bewoning van grotten tentoongesteld: Palezoïcum, Middel en Superieur, doorgaand naar de Neolitische periode, de Calcolitische periode en het tijdperk van het koper tot aan de Iberische, Romeinse, Middeleeuwen en Moderne tijden. Op deze manier laat het MARQ niet alleen overblijfselen en afbeeldingen zien maar ook de technieken die toegepast worden bij de archeologische opgravingen en daarmee een modern museum in de 21e eeuw.

Een tip van ons…

Autohuur in Alicante Zonder Veranderingskosten!

Wat zeggen de klanten…

Stars Review 10 Nov 2019

Eenvoudige website, goede klantenservice en bij aankomst nog eens een mooie auto. Beter kon de vakantie niet beginnen en voor de volgende keer hebben jullie een klant erbij!